Blog

SIMAC Omloop der Kempen is klassieker in ware zin des woords

Met de 74e editie van de SIMAC Omloop der Kempen is de Brabantse wedstrijd de oudste klassieker van Nederland op de huidige kalender. Met BEAT-coureur Stijn Daemen (de leider in de Schwalbe Topcompetitie) en organisator John van den Akker kijken we vooruit op deze vierde manche uit de reeks. Beiden hopen op een selectieve koers. ‘’Maar met een goede massasprint is ook niets mis’’ zegt Van den Akker. Gezocht wordt naar een opvolger van Roel van Sintmaartensdijk.

Eerst de feiten. De wedstrijd start zondag 21 mei om 12 uur vanaf parkeerplaats De Plaatse en finisht aan de Dorpstraat, beide in Veldhoven. De renners rijden eerst een zuidlus – die zelfs heel even door Vlaanderen voert – en vervolgens een noordlus, voordat er twee plaatselijke omlopen van ieder elf kilometer op het programma staan. De renners arriveren al omstreeks 15.45 uur in Veldhoven voor de finale, waar de finish tussen 16.15 en 16.30 uur verwacht wordt. Namens de organisatie spreekt Van den Akker de hoop uit dat de wind zondag nog iets aantrekt. ‘’Ze hebben het nu over windkracht drie, dat mag wel vier worden. Op die manier wegen de Kempische kasseien nog iets mee door. Er is ook niets mis met een massasprint tussen Coen Vermeltfoort en Matthijs Büchli hoor, maar het is ook leuk als een groepje om de zege gaat strijden in de finale. We hebben ook graag talenten op onze erelijst en dat lukte met Roel van Sintmaartensdijk in 2022 prima. Als je ziet hoe goed hij het nu doet bij zowel het opleidingsteam als soms de WorldTour-ploeg van Intermarché-Wanty, doet dat ons wel deugd om hem op de erelijst te weten.’’ Van den Akker is heel blij met de ondersteuning door sterke sponsors als SIMAC, ZLM en nu ook ASML. ‘’Dit soort bedrijven geven ons stabiliteit voor nu en de toekomst. We hebben veel grote bedrijven in de regio en die willen gelukkig ook graag iets terug doen voor de samenleving in Veldhoven en wijde omstreken. Een wielerkoers organiseren is zeker een steeds grotere uitdaging, maar de wedstrijd staat als een huis dankzij deze en vele andere bedrijven.’’

Wie doen er mee?

Er rijden zes continentale teams uit Nederland met VolkerWessels, A Bloc, Allinq CT, BEAT Cycling Club, Metec-Solarwatt en Scorpions Racing Team. Verder zijn er clubteams present met Dutch Food Valley CT, JEGG-De Jonge Renner, Kuil Groenoord-NWV Groningen, Sensa-Kanjers voor Kanjers, TWC De Kempen, Willebrord Wil Vooruit, WV West-Frisia, WP Groot Amsterdam-Noord-Holland, Volharding/IJsselstreek, BHST Cycling Team, Regioteam Noord, Regioteam Oost, GRC Jan van Arckel, Tempo-Hoppenbrouwers en Regioteam Zuid-Nederland. De buitenlandse inbreng komt van de USA U23 Selectie, Team Sportforum, Mini Discar en Team Taurus.

Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?

De editie 2022 kwam op naam van Roel van Sintmaartensdijk. De renner van VolkerWesssels versloeg medevluchter Arne Peters van Allinq in de sprint. Daan van Sintmaartensdijk won de sprint voor de derde plek voor Coen Vemeltfoort. Daarmee had VolkerWessels weer drie man van voren in de uitslag.

Peters en Van Sintmaartensdijk reden in de lokale lussen rond Veldhoven weg bij hun medevluchter Anti-Jussi Juntunen (A Bloc), Victor Broex (Metec-Solarwatt) en Martin Alexander Salmon (Team Sportforum). Hoewel met name BEAT Cycling probeerde de boel weer bijeen te brengen voor hun sprinter Matthijs Buchli, hielden twee koplopers stand.  In de finale reed Van Sintmaartensdijk weg. Peters volgde.  De laatste kreeg de kop opgedrongen.

Roel van Sintmaartensdijk verklapte dat men eigenlijk in de sprint voor zijn broer Daan wilde gaan. ”Maar als het kansrijk was, mocht ik zelf ook gaan. In de finale mocht het ook weer bij elkaar komen, maar het is mooi dat ik het zo kon afmaken.”

Wat denken de kenners?

Stijn Daemen van BEAT is vooral dankzij derde plekken in de Omloop van de Braakman en de NUMMER 1 Limburg Trofee de leider in de Schwalbe Topcompetitie. In de SIMAC Omloop der Kempen verdedigt hij zijn leiderstrui. ‘’Ik ben heel blij met de koppositie in de Schwalbe Topcompetitie en het wordt – samen met sterk presteren op het NK en in de ZLM Tour – zeker een groot doel om die eindzege ook in de wacht te slepen. Wielrennen heeft een truiencultuur en zo’n eindzege spreekt zeker aan. Ik denk dat de reeks bij mij past omdat ik toch wel op veel verschillende terreinen uit de voeten kan. Mijn voorkeur gaat uit naar koersen in Limburg en de Ardennen, maar ik kan me ook goed staande houden in een waaierkoers. Ik schat de koppositie in de Schwalbe Topcompetitie zeker op waarde. Natuurlijk wil je ook een klassieker winnen, maar dat ik zo’n sterk voorjaar rijd, waarbij ik telkens om de zege mee doe, is mij zeker ook wat waard. Ik heb in de aanloop naar dit jaar niet heel veel anders getraind, hoogstens om wat explosiever te worden, maar ik denk dat mijn huidige vorm ook te maken heeft met weer wat ouder en sterker zijn’’ aldus de beloftenkampioen van Nederland van 2020.  Van de wedstrijden die komen, denkt hij dat het vooraf in de SIMAC Omloop der Kempen het moeilijkst is om er vooraf een uitslag op te plakken. ‘’Want het kan hier een massaprint worden en dan is het afwachten hoeveel punten je kunt pakken, maar liever zou ik een kleine groep hebben na een wat selectieve koers. Dat heb ik zelf maar beperkt in de hand, ik ben klaar voor beide scenario’s. Aanvankelijk zou ik hier niet rijden, maar ikzelf en de ploeg staan er goed voor. Dan doe ik liever volop mee voor de winst en de punten in deze koers dan dat ik misschien top 10 rijd in de Antwerp Port Classic.’’

No Comments

Leave a Reply

Johannink wint NUMMER 1 Limburg TrofeeVermeltfoort heeft nu ook Omloop der Kempen op zijn naam