Blog

Ronde van Limburg biedt velen kansen

Met de Groenleven Ronde van Limburg staat zondag 12 juni de volgende afspraak van de Schwalbe Topcompetitie voor de deur. De vorige wedstrijden uit de reeks werden gewonnen door de mannen van VolkerWessels en als het aan Bart Lemmen (winnaar van de Nummer 1 Ton Dolmans Trofee) ligt, blijft die traditie nog even in stand. ‘’Ik houd van koersen in Limburg en hoop in de lastige beginfase van de koers het veld wat uit te dunnen. Loopt het toch samen, dan hebben we altijd nog Coen Vermeltfoort achter de hand.’’

Want dat is natuurlijk de crux in de komende Ronde van Limburg. Met de aankomst in Buchten is gekozen voor een wielerplaats met veel hart voor de sport en veel traditie. In het verleden kwam Olympia’s Tour er vele malen aan en de ZLM Tour gebruikt Buchten ook als vaste pleisterplaats. Zo wordt er vrijdag nog gefinisht in het kader van deze Nederlandse etappekoers. In de genoemde wedstrijden werd vaak geprobeerd in de Limburgse heuvels koers te maken, waarna de sprintersploegen daarachter zich konden organiseren om er eventueel toch nog een spurt van te maken. ‘’Dat laatste lukt denk ik in een peloton met doorgewinterde profploegen eenvoudiger dan in het veld dat zondag in het kader van de Schwalbe Topcompetitie aan de start staat” brengt Lemmen in. ‘’Ik denk dat we een mooie strijd krijgen. Ik ga me in ieder geval niet inhouden. Graag zou ik na de Eurode Omloop en de Ton Dolmans Trofee ook de derde Limburgse wedstrijd uit de reeks op mijn naam brengen. Het terrein ligt me en de eerste 85 kilometer zijn echt pittig. Als ik dan vooruit zit, is het voor mij helemaal niet zo vervelend om te weten dat ik in de rug nog gesteund word door sterke ploeggenoten. Willen ze sprinten? Dan denk ik dat we met Coen Vermeltfoort ook een grote troef in de gelederen hebben. Dat is win-win voor mij. En we hebben met Peter Schulting normaal ook een troef op dit terrein, al is hij wel zwaar gevallen in Veenendaal.”

Thuis op continentaal niveau

Lemmen werd vorig jaar eindwinnaar van de Schwalbe Topcompetitie als renner van het clubteam West-Frisia. Hij werd ingelijfd bij VolkerWessels, een ploeg die dit jaar heel goed draait. Behalve de winst van Lemmen in de Dolmans Trofee waren er zeges van Roel van Sintmaartensdijk in de Omloop van de Braakman en de Omloop der Kempen. Vaak stonden er twee en soms zelfs drie renners van het team op het podium. ‘’Bij West-Frisia heb ik prachtige kansen gehad, maar ik stond er in de finale wel regelmatig alleen voor. Bij mijn huidige team ruik ik echt aan het professionele leven en merk ik hoe prettig het is om altijd met meerdere troeven de finale in te gaan. Ik combineer het nog altijd met mijn werk als militair, maar denk dat ik nog veel groeimarge heb. Een tiende plek in de Volta Limburg Classic en een zevende plek in de Fleche du Sud pal achter Thibau Nys, dat zijn prestaties waar ik vertrouwen uit put. Thibau is negentien en heeft zijn hele leven alleen nog maar gefietst, ik ben 26 en kan nog altijd verder doorgroeien. Dat vertrouwen neem ik mee naar de koers van zondag, waar ik veel zin in heb. Ik denk dat we er gezien de puntenverhouding van dit moment sowieso als ploeg als leider in de stand uit gaan komen, maar het is alleen de vraag wie er de volgende keer in die trui mag starten.’’

Van Beek naar Buchten

Om 12.50 klinkt het startschot in Beek, de finishlijn ligt uiteindelijk in de Dorpstraat in Buchten. Daar worden de renners om 15.16 uur voor het eerst verwacht. Om 17.15 uur is de wedstrijd naar  verwachting afgelopen. Er worden 192 kilometers gereden. Onderweg wachten onder meer de Adsteeg, de klim in Sweikhuizen, de Brakkeberg en de Snijdersberg op de renners.

De afgelopen twee jaar werd de wedstrijd niet verreden, maar in 2019 werd de Belg Brecht Stas winnaar.
Daarvoor was het Rick Ottema. Op de erelijst prijken ook de namen van onder anderen Jan Janssen, Gerben Karstens, Jan Krekels, Henk Lubberding, Leo van Vliet, Johan Lammerts en Gert Jakobs.

No Comments

Leave a Reply

Standen Schwalbe Topcompetitie Omloop KempenJaap Roelen stunt met zege in Limburg