Blog

NUMMER 1 Limburg Trofee biedt klimmers kansen

Dit jaar gaat de wielerkoers de NUMMER1 Ton Dolmans Trofee verder onder de naam NUMMER1 Limburg Trofee. De nieuwe naam moet gaan zorgen voor een grotere naamsbekendheid en een duidelijkere positionering richting sponsoren, betrokkenen, overheden, sporters en toeschouwers. De wedstrijd biedt in de Schwalbe Topcompetitie de eerste kans van 2023 aan de klimmers om zich te tonen nadat in de eerste twee wedstrijden de kasseien scherprechter waren. Omdat de organisatie de gravelstroken uit het parcours haalde, zijn de Limburgse hellingen extra doorslaggevend zondag.

De Nummer1 Limburg Trofee 2023 staat gepland op zondag 7 mei. Startplaats van de koers is dit jaar gewijzigd van het Gemeentehuis van Stein naar Kasteel Elsloo. De renners krijgen in zeven ronden 192 kilometer voor de wielen. Het parcours loopt door Elsloo, Geulle, Moorveld, Kasen, Meerssen, Bunde en Geulle aan de Maas. Door de zwaarte van het parcours met vijfendertig venijnige beklimmingen wordt de NUMMER1 Limburg Trofee waarschijnlijk een afvalrace. In het parcours zijn de beklimmingen van de Snijdersberg, Moorveldberg, Slingerberg, Maasberg en Dennenberg opgenomen. Finishlocatie blijft in Elsloo ter hoogte van de café de Dikke Stein in de Julianastraat. Toeschouwers kunnen de wielrenners bij de finishlocatie maar liefst zeven keer zien langskomen. De start is om 12 uur voorzien, de finish wordt omstreeks half vijf verwacht.

De organisatie heeft nog niet laten weten wie de wildcards ontvangt, maar we weten zeker dat we A Bloc, Allinq, BEAT, Metec-Solarwatt, Scorpions en VolkerWessels aan het vertrek mogen verwachten. Bij dat laatste team rijdt ook Max Kroonen, de leider in de Schwalbe Topcompetitie. Ook WV West-Frisia, De Jonge Renner, TWC De Kempen, WP Groot-Amsterdam/Noord-Holland , Willebrord Wil Vooruit, DFVCT, Sensa-Kanjers voor Kanjers, NWV Groningen, Basso Flanders, Team Sportforum, BHST Cyling Team, Noord-Nederland, Oost-Nederland en Zuid-Nederland behoren tot het vaste deelnemersveld.

ELSLOO (NED): CYCLING: MAY 7: Bart Lemmen wint de Ton Dolmans Trofee. Peter Schulting werd tweede en Daan van Sintmaartensdijk derde

Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?
De Ton Dolmans Trofee werd in 2022 gewonnen door Bart Lemmen, die nu prof is bij Human Powered Health. De renner van VolkerWessels reed samen met ploeggenoot Peter Schulting naar de streep en zag de Overijsselnaar niet aandringen. Daan van Sintmaartensdijk won de sprint van de groep daarachter en werd de nieuwe leider in de Schwalbe Topcompetitie. Daarmee stond het gehele podium vol met renners van VolkerWessels. Jelle Johannink werd vierde en was daarmee de beste clubrenner in de uitslag. De wedstrijd werd gekleurd door een lange ontsnapping van Jelte Boons (BEAT), maar op de gravelstrook met nog zestig kilometer te gaan werd hij tot de orde geroepen door een eerste groep. Hieruit reden Lemmen en Schulting weg. Hoewel hun marge zakte tot onder de twaalf seconden, wisten zij uit de greep van de achtervolgers te blijven. Aanvankelijk waren dat Johannink (Sensa-Kanjers voor Kanjers) Sintmaartensdijk (VolkerWessels), Jarno Gmelich Meijling (Monda-IJsselstreek), Jordy Bouts (BEAT) en Meindert Weulink (A Bloc), maar daar sloot in de slotfase een grote groep bij aan. ”Toen Peter aanging, zat daar veel achter. Ik kon mee en samen hebben we het uiteindelijk kunnen klaren. We gingen achteraf misschien van iets te ver aan, want het lampje ging langzaam uit bij ons. Met name op de beklimmingen kwamen we met moeite boven, in de tussenstukken wisten we toch te realiseren dat we vooruit bleven. Ondertussen waren bij ons de rollen wel enigszins omgedraaid, ik trok de kar iets meer en Peter zei tegen me dat we moesten blijven rijden en dat ik mocht winnen. Een gebaar dat ik zeker waardeer’’ vertelde de winnaar van de dag.


Wat verwachten de kenners?
Als nummer twee van vorig jaar mogen we Peter Schulting wel als kenner noteren. De in de Noordoostpolder opgegroeide coureur voelt zich als een vis in het water in het Limburgse landschap. ‘’Deze wedstrijd is door de vele beklimmingen in combinatie met de lengte van de koers zeer selectief. Ik denk dat het prima is een keer een langere koers door Limburg te rijden, maar vorig jaar zag je wel dat de koers langer op slot zat omdat niemand te vroeg met de krachten wilde smijten. In de Eurode Omloop werd er bijvoorbeeld eerder aangevallen. De herhaling van de klimmen is echt slopend, zeker als er eenmaal met de gashendel open gekoerst wordt. Omdat het met dit deelnemersveld de eerste keer koersen in Limburg is, is het ook altijd afwachten of er weer nieuwe renners opstaan. Iemand als Bart Lemmen kon zich in dit soort koersen toch mooi laten opmerken als clubrenner in 2021. Vorig jaar hadden we de koers als ploeg in een ijzeren greep, maar ik verwacht dit keer een meer open koersscenario. We zijn met VolkerWessels in de breedte net iets minder sterk als in 2022 verwacht ik en ikzelf ben ook nog bepaald niet op niveau. Vorig jaar zei iemand dat je profwaardig bent als je Peter Schulting op dit terrein kon kloppen – wat voor Bart Lemmen en Rick Pluimers ook nog waarheid bleek – maar nu zou ik blij zijn als ik lang kan aanhaken. Ik ben dit jaar al een fiks aantal keren ziek geweest, had al met corona en griep af te rekenen, en heb nog maar één wedstrijd in de benen. Daarom kijk ik met meer ambitie uit naar bijvoorbeeld het NK op de weg eind juni. Deze wedstrijd zou dit jaar een mooi beginpunt kunnen zijn om daar straks goed voor de dag te komen. Ik laat mijn thuiskoers de Ronde van Overijssel er in ieder geval voor schieten.’’


Waar te zien?
Eurosport zendt een samenvatting uit op dinsdag 9 mei om 17:45 uur.

No Comments

Leave a Reply

Tussenstanden na Fokker Slag om WoensdrechtJohannink wint NUMMER 1 Limburg Trofee