Blog

Slag om Woensdrecht: klaar om geschiedenis te schrijven

Als nieuwkomer direct toetreden tot de Schwalbe Topcompetitie, dan moet je iets in huis hebben. Het overkwam de organisatie achter de Fokker Slag om Woensdrecht, de wedstrijd die op zondag 30 april verreden wordt. De afgelopen jaren timmerden de wielerdorpen uit de gemeente Woensdrecht aan de weg met een reeks criteriums, waarmee de organisatie al toonde voortvarend te kunnen organiseren. Met deze nieuwe klassieker zet men Woensdrecht nog nadrukkelijker op de kaart.

De wedstrijd  wordt verreden op een omloop van bijna 24 kilometer met start en finish op de Scheldeweg in Hoogerheide. Een aankomst die we kennen van het NK op de weg in 2018 en natuurlijk van de grote prijs Adrie van der Poel in het veld. Mathieu van der Poel veroverde op deze locatie al een nationale titel op de weg en een wereldtitel in het veld. Oud-prof Moreno Hofland is koersdirecteur. De naam “Slag om Woensdrecht” staat voor altijd in de geschiedenisboeken en mag in de ogen van de organisatie nooit vergeten worden. Het is een eerbetoon aan alle gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.

Het selectieve parcours, uitgezet door oud renner Lars Akkermans, wordt verreden op een omloop van bijna 24 kilometer. Start en finish zijn op de Scheldeweg. Na de start gaat de omloop via Calfven naar de Aanwas. Van daaruit naar de Oud Hinkelenoorddijk richting Grindweg en Völkerdorp. Vanaf Völkerdorp moet het peloton onder de rijksweg A4 door naar de beruchte Hoogewaardpolder. Deze twee kilometer lange kasseistrook zal een heuse scherprechter blijken te zijn. Op het einde van de kasseien slaat het peloton vervolgens linksaf, op naar het dorp Woensdrecht. Niet de bekende Rijzendeweg, maar juist via de lastige kasseistrook van de Bossestraat zal de Brabantse Wal opgereden moeten worden. Tot aan het Mariabeeld in Hoogerheide klimt de weg als vals platte kuitenbijter. Daar slingeren de renners langs de Shermantank, via de Onderstal naar de finish bovenop de Scheldeweg in Hoogerheide. Het startschot klinkt om 14 uur vanaf  startbaan vliegveld Aviolanda, waar de renners worden weggeschoten voor een wedstrijd over 168 kilometer. Om 18 uur is de aankomst op de Scheldelaan voorzien.

Wie doen er mee?

De volgende teams doen mee: VolkerWessels, A Bloc, Allinq Continental Cyclingteam, BEAT Cycling Club, Metec-Solarwatt, Scorpions Racing Team, Jumbo-Visma DT, TDT-Unibet, Dutch Food Valley Team, JEGG-De Jonge Renner, Kuil-NWV Groningen, Sensa-Kanjers voor Kanjers, TWC De Kempen, Willebrord Wil Vooruit, WV West-Frisia, WPGA-Team Noord-Holland, Volharding/IJsselstreek, BHST Cycling Team, District Noord, District Oost, Regioteam Zuid-Nederland, Team Sportforum, Tempo-hoppenbrouwers, DRC De Mol, Jan van Arckel, Westland Wil Vooruit

Wat denken de kenners?

Tim Bierkens kijkt uit naar de wedstrijd. De uit Stampersgat afkomstige coureur woont niet aan het parcours, maar is wel zeer bekend met de regio. ‘’Ik heb als jeugdrenner al veel getraind in deze streek omdat ik bij een club zat uit dit gebied. Nog altijd behoort dit tot mijn trainingsrondjes. Ik verwacht zeker dat het een voordeel is dat ik het parcours van buiten ken, maar ik vind het ook gewoon een mooie regio om een koers te verrijden. De omloop heeft veel variatie te bieden. We rijden een stuk door de polder, krijgen kasseien voorgeschoteld, het is veel draaien en keren en regelmatig vrij smal. Als er voldoende wind staat, kan dat van grote invloed zijn op het wedstrijdverloop omdat het zeer open is. Maar ook zonder wind, verwacht ik dat de smalle wegen en de kasseien de boel wel uiteen kunnen doen slaan, omdat het peloton daardoor telkens opnieuw zal breken. Heel vaak zijn hier nog geen koersen geweest, je moet echt uit de regio komen om al eens op deze wegen getraind te hebben. Ik vind het zeker een voordeel wanneer je het parcours op je duimpje kent, zodat je weet waar je van voren moet koersen.’’ De coureur van Allinq is bovendien toe aan een mooie uitslag. ‘’De vorm is er maar ik heb de nodige pech gekend. Ik won al wel een criterium in Oud-Vossemeer. Natuurlijk hoop ik dat het er in de Slag uitkomt in een wat grotere wedstrijd, daar waar ik de wegen en de mensen ken. Vorig jaar won ik een UCI-koers in Polen, het is de bedoeling dit jaar weer een wedstrijd van dat kaliber te winnen’’ aldus de renner die zijn sport combineert met een studie Sportmarketing.

Waar te zien?

De wedstrijd wordt in samenvatting uitgezonden op Eurosport. Dat is voorzien voor 1 mei om 17.15 uur (direkt achter Eschborn-Frankfurt) en 7 mei om 20.30 uur.

No Comments

Leave a Reply

Tussenstand na Omloop van de BraakmanBudding slaat Slag in Woensdrecht