Blog

Daan van Sintmaartensdijk is aan winnen toe

De Simac Omloop der Kempen staat voor de deur en krijgt met Daan van Sintmaartensdijk de leider in de Schwalbe Topcompetitie aan het vertrek. De Zuid-Hollander uit de momenteel zo succesvolle formatie van VolkerWessels won in 2018 de Brabantse klassieker en geldt komende zondag opnieuw als één van de favorieten voor de zege. ‘’Ik wil dit jaar meer koersen winnen en voel dat het eraan zit te komen. Bovendien is de Omloop der Kempen een wedstrijd die me ligt.’’

Hij begon niet op het door hem gewenste niveau aan het seizoen en daar baalde de oudste van de twee broers Sintmaartensdijk hartgrondig van. ‘’Het ging wel redelijk, maar ik had net niet dat overschot aan het einde om voor de winst mee te doen. En dat terwijl ik hard gewerkt had deze winter om er direct te staan. Na de Tour de Normandie kwam ik ook nog wat ziekjes thuis, het zat allemaal niet mee. Maar de afgelopen weken kwam de topvorm dan toch en kon ik het verschil maken. Dat was alleen wel vaak voor een ploeggenoot. In de PWZ Zuidenveldtour heb ik me leeg gereden voor Coen Vermeltfoort en in de Nummer 1 Ton Dolmans Trofee afgelopen zondag werd ik derde nadat er twee ploeggenoten weg waren gereden. Ik doe dat graag, me opofferen voor het team, want uiteindelijk is het belangrijkste dat we de koers winnen. Maar het doel dat de teamleiding en ik voor dit seizoen gesteld hebben is dat ik meer wil winnen. Er komt een drukke periode aan, het zou lekker zijn als het dan een keer lukt, ik ben echt aan die eerste zege toe en dan hoop ik dat we vertrokken zijn voor meer.’’

Al winnaar in De Kempen

Hij won in 2018 de Simac Omloop der Kempen door de sprint van een kopgroep te winnen. Precies zoals hij het graag heeft: met overschot naar de finish na een zware koers en dan toeslaan. ‘’Het was de manier waarop ik bij de junioren ook mijn koersen won (Van Sintmaartensdijk was in 2016 Nederlands kampioen op Goeree-Overflakkee, red.). Ik weet dat ik goed kan aankomen. Mijn ploeggenoot Coen Vermeltfoort is soms net even meer een ‘zekerheidje’ als we gaan sprinten met een groep, maar ik hoef voor weinig renners onder te doen als er gesprint wordt.’’ De Omloop der Kempen is bovendien een koers die hem ligt. ‘’Het is een lastige wedstrijd om te winnen en te controleren. Het is veel draaien en keren, je rijdt over lastige kasseistroken en het ontbreekt eigenlijk aan plekken waar je de koers weer recht kunt zetten. Als team moet je enorm opletten dat je niet achter de feiten aan komt te rijden, na elke bocht kan het gebeuren. Als je goed bent, kun je oogsten in deze wedstrijd en ik hoop dat te doen.’’

2-0 in Broederstrijd

In Limburg na Daan van Sintmaartensdijk de leiderstrui in de Schwalbe Topcompetitie over van broer Roel. Een beetje competitie is er wel tussen de twee. ‘’Roel herinnert me er wel fijntjes aan dat het al 2-0 is waar het gaat om overwinningen, daarmee zet hij me wel op scherp. We hebben natuurlijk wel een beetje een broederstrijd, maar over het algemeen is het ontzettend leuk om samen te koersen en je hobby te delen. We trainen helemaal niet altijd samen hoor, maar als we dat doen, kunnen we elkaar net wel even dat beetje beter maken. Op een gezamenlijke stage in Spanje of in de Ardennen wordt er na een pittige training dan nog wel even gesprint. Het is fijn dat we in dezelfde ploeg rijden, daarmee zitten we elkaar nooit in de weg, zijn we geen concurrenten in de koers.’’

Tegen Büchli en Eefting

Op zondag vindt alweer de 73e editie van de Simac Omloop der Kempen plaats. De mannen rijden een wedstrijd over maar liefst 190 kilometer in een zuid-lus en een noord-lus door de Kempen. Ook hier een aantal kasseienstroken. Opvallende deelnemer is dit jaar onder andere Matthijs Büchli 2x Europees kampioen, 4-voudig Wereldkampioen en sinds Tokyo 2021 Olympisch gouden medaille winnaar in de teamsprint op de baan. ‘’Als deze man gaat sprinten, dan kan het zo maar zijn dat bij de finish na de finale de klinkers in de Dorpstraat opnieuw bestraat moeten worden’’  laat de organisatie wten. Uiteraard ook aan de start het team VolkerWessels met Coen Vermeltfoort, Bertjan Lindeman en …. Daan van Sintmaartensdijk. Vorig jaar ging de zege naar Roy Eefting, nu rijdend voor het Allinq Continental Cyclingteam. (Roy Schriemer/CyclingOnline.nl)

No Comments

Leave a Reply

Lemmen bekroont overmacht team in Dolmans TrofeeRoel van Sintmaartensdijk wint Simac Omloop der Kempen