Blog

Strijd om dagzege en eindwinst op kasseien

De Omloop van de Braakman is zondag 17 oktober de slotwedstrijd van de Schwalbe Topcompetitie. De wedstrijd over de kasseien in Zeeuws-Vlaanderen staat garant voor een spannende ontknoping, waarin aanvallers hun slag kunnen slaan, maar een sprint met een uitgedund peloton ook dreigt. Kan Coen Vermeltfoort opnieuw een dubbelslag staan en de Schwalbe Topcompetitie winnen, wint seizoensrevelatie Bart Lemmen behalve de clubtrui ook de wedstrijdreeks of gaat een derde hond er met het been vandoor? Spanning gegarandeerd dus aan de grens met België.

Hoe verliep de vorige editie?

Die mondde toch uit in een sprint. In de finale reed Daan van Sint Maartensdijk van VolkerWessels vooruit. Eerst maakten de beloftevolle Daan Hoole (SEG) en Olav Kooij (Jumbo-Visma) de sprong, ook Tim van Dijke, Tim Marsman, Hartthijs de Vries en Jason van Dalen sloten aan. Maar de samenwerking was niet optimaal en daarachter drong het peloton aan. In de laatste vijf kilometer kwam toch weer een grote groep samen. Coen Vermeltfoort – die al baalde dat er een groep was weggereden net toen hij lek reed, snelde vervolgens naar de winst. ‘’Het was een slijtageslag vandaag door het slechte weer en ik had niet gedacht dat er nog zo’n groep van ruim dertig man samen zou komen. Maar ik ben blij dat ik het af kon ronden vandaag’ zei de oud-prof van VolkerWessels na afloop. Het was een emotionele zege voor Vermeltfoort omdat zijn voormalig ploeggenoot Robbert de Greef de editie voordien een hartstilstand kreeg in deze wedstrijd. De klassieker begon met een minuut stilte voor de later overleden renner. De winnaar kreeg Rick Pluimers (Jumbo-Visma) en Yves Coolen (BEAT) als tweede en derde mee op het podium. Ook werd Vermeltfoort winnaar van de topcompetitie.

Hoe ziet het deelnemersveld eruit?

Een sterk continentaal blok is present met A Bloc, BEAT, Metec-Solarwatt, SEG Racing Academy en VolkerWessels. Zij nemen het op tegen de Nederlandse teams Allinq-Krush-IJsselstreek, Amsterdam U23 Racing Academy, HSK Trias-Mooi Jong, John Deere-NWVG, Sensa-Kanjers voor Kanjers, TWC Tempo-Hoppenbrouwers, UWTC De Volharding, WV De Jonge Renner, WV de Kannibaal, WV West-Frisia, Willebrord Wil Vooruit en Dutch Food Valley Cycling Team. Een districtsselectie Zuid-West zorgt ervoor dat ook lokaal favoriet Jarno Mobach aan het vertrek kan komen. Het buitenlandse aandeel komt van Acrog-Tormans, Lotto-Soudal U23, Basso Team Flanders, Team Sportfortum en EFC Vulsteke.

Wat zijn de relevante gegevens?

Om 12.30 uur valt het startschot aan de Waterpoortstraat in Philippine (Zeeuws-Vlaanderen). 179 kilometers krijgen de renners voor de wielen. Er wordt begonnen met drie grote ronden van 45 kilometer, gevolgd door een tussenronde en vervolgens zijn er drie slotomlopen van tien kilometer voorzien. Kenmerkend zijn de kasseistroken in het Nederlands-Belgische grensgebied. De organisatie heeft maar liefst 21 kasseisprinten voorzien en ook krijgen de renners een stuk gravel enkele malen voorgeschoteld. De wedstrijd is selectief genoeg voor een sterke kopgroep of solist om het af te maken, maar zoals vorig jaar bleek dreigt een massasprint altijd. De finish wordt omstreeks 16.45 uur verwacht.

Wat staat er op het spel?

Door de verschoven kalender is de Omloop van de Braakman nu plots (maar wel voor het tweede jaar op rij) de slotwedstrijd van de Schwalbe Topcompetitie. Bart Lemmen is na zijn zege in de Eurode Omloop leider, maar hij heeft maar tien punten voorsprong op Coen Vermeltfoort, de winnaar van vorig jaar in deze wedstrijd en de competitie. Stan van Tricht, Roy Eefting en Hidde van Veenendaal kijken tegen zestig punten achterstand aan. Ook Jasper de Laat, Martijn Budding, Jules Hester, Jesper Rasch en Rick Ottema maken theoretisch nog kans, maar dan moeten Lemmen en Vermeltfoort wel buiten de punten eindigen. De Fila-jongerentrui zit stevig om de schouders van Hidde van Veenendaal, terwijl het Amysoft clubklassement Bart Lemmen als leider heeft.  Bij de clubs is het nog spannend. SEG Racing Academy kan in het afscheidsjaar de topcompetitie winnen. Maar de leider in de stand weet De Jonge Renner op drie punten. En er zijn meer kapers op de kust. De standen vind je elders op deze site.

No Comments

Leave a Reply

Tussenstanden Schwalbe TopcompetitieVan Sintmaartensdijk en Lemmen winnaars in Braakman