Blog

‘Schwalbe Topcompetitie afsluiten in stijl’

Je kunt er niet omheen dat VolkerWessels dit jaar de Schwalbe Topcompetitie wist te domineren. Roel van Sintmaartensdijk is een manche voor het einde al eindwinnaar als winnaar van drie (!) van de vijf manches tot nog toe, met Bart Lemmen werd de Nummer 1 Ton Dolmans Trofee gewonnen, er stond telkens minimaal één renner op het ereschavot na afloop van een wedstrijd en de leiding in het ploegenklassement is ook stevig in Twentse handen. Als het aan ploegleider Tim Lacroix ligt, trekt de ploeg de lijn in de afsluitende Eurode Omloop door. ‘’We willen de Schwalbe Topcompetitie afsluiten in stijl.’

Als je perfectionisme nastreeft, dan kun je ook balen van die ene wedstrijd dat het niet lukte om te winnen. In de Ronde van Limburg doorkruiste Metec-Solarwatt de plannen van VolkerWessels om Coen Vermeltfoort in stelling te brengen voor de sprint met een solo van Jaap Roelen. ‘’Daar baalde niet alleen Coen van, wij allemaal hadden op een andere afloop gehoopt. Aan de andere kant laat het zien dat je jezelf nooit vooraf rijk mag rekenen, winnen is juist zo leuk omdat het hard werken is om dat doel te bereiken. We kunnen over het algehele plaatje niet anders dan tevreden zijn. Roel van Sintmaartensdijk wint drie wedstrijden en het eindklassement, maar er waren ook altijd anderen dichtbij om eventueel de koers te winnen mocht het hem niet lukken. Voor mij als Limburger was de dominantie in de Nummer 1 Ton Dolmans Trofee – twee kilometer van mijn huis – ook heel gedenkwaardig. Bart Lemmen en Peter Schulting samen naar de streep en daarachter maakt Daan van Sintmaartensdijk het feest compleet door derde te worden. Mooier kan niet natuurlijk.’’

Lemmen en Schulting kanshebber

Toch zal de ploeg niet achterover leunen in de Eurode Omloop na een seizoen dat nu al geslaagd genoemd mag worden met zeges en podiumplaatsen in nationale en internationale koersen. Lacroix: ‘’We hebben met Bart Lemmen (de winnaar van vorig jaar, red) en Peter Schulting twee renners in huis die op dit terrein goed uit de voeten kunnen én zeer gemotiveerd zijn om voor de zege te gaan.’’ Toch rekent hij zich niet op voorhand rijk met dat soort kanshebbers in de gelederen. ‘’We weten dat er met Jumbo-Visma een ploeg aan de start staat met jonge en getalenteerde renners die profambities hebben. Maar ook in de andere continentale teams in Nederland zijn er renners die zeker hoge ogen kunnen gooien.’’ Lacroix weet dat het nieuwe parcours vorig jaar zeer selectief bleek. ‘’Het schrappen van de Haanraderweg uit het traditionale parcours betekent een klim minder in het rondje, maar een kleinere omloop betekent ook dat de andere beklimmingen Duivelsbosch en Mont Chevre een aantal keren vaker beklommen moeten worden. De wedstrijd was vorig jaar zwaar genoeg op deze wijze. Het toonde ook dat je de koers kunt winnen vanuit de vroege kopgroep, zoals Bart Lemmen deed. Ik verwacht dat er vanuit de achtergrond nog wel renners kunnen aansluiten, maar dat zal een select gezelschap zijn. Het is mooi dat deze zware koers de Schwalbe Topcompetitie afsluit, maar het is ook een compliment voor de nieuwe organisatie waard dat ze het stokje van initiatiefnemer Jo Dorscheidt hebben overgenomen en de wedstrijd zo voor het wielrennen behouden hebben.’’ VolkerWessels hoopt er de koppositie in het ploegenklassement veilig te stellen en ook de bergtrui van Bart Lemmen.

Wedstrijdinfo

De 24e editie van de Eurode Omloop start zondag 11 september om 13 uur vanaf de markt in Kerkrade. Er staan zestien volle ronden op het programma, in totaal rijden de renners 174 kilometer. De finish wordt tussen 16.30 en 17 uur verwacht. Er staan zes Nederlandse UCI-teams aan het vertrek met ABloc, Allinq, BEAT, Jumbo-Visma development, Metec – Solarwatt p/b Mantel en VolkerWessels en natuurlijk de sterke clubteams en clubcombinaties die de wedstrijden mede willen gaan kleuren.

Hoe ging het vorig jaar?

Bart Lemmen won de vorige editie. Na een dag in de aanval versloeg de renner van West-Frisia de Amerikaan Gage Hecht in een sprint-met-twee in de straten van Kerkrade. Jasper de Laat won de sprint van de achtervolgers. Lemmen trok al in de tweede ronde ten aanval in het gezelschap van Nederlands kampioen EZC Robin Lowik en Thijs de Lange van Metec-Solarwatt. Op vier ronden van het einde liet eerst De Lange de twee gaan en vervolgens stak een ronde later de Amerikaan Gage Hecht over. Lowik ging er voorin van af en de twee gingen samen richting de streep. Lemmen legde direct na afloop contact met VolkerWessels voor het seizoen 2022. (CyclingOnline.nl)

De samenvatting van de wedstrijd op Eurosport:

Zaterdag 17 september om 11.30u
Zondag 18 september om 18.45u

No Comments

Leave a Reply

Roel van Sintmaartensdijk stuift naar nieuwe zegePluimers grijpt de winst in Eurode Omloop